Natuurhistorisch & Volkenkundig

NVM Oudenbosch

De Broeders van Saint Louis werkten sinds 1862 ook overzees in Nederlands-IndiĆ«. Ze brachten veel volkenkundige objecten mee vanuit dit gebied, deels als souvenir, deels voor het onderwijs in hun instituut.

De Broeders onderhielden goede contacten met de Missionarissen van Afrika, beter bekend als de Witte Paters. Zij schonken allerlei Afrikaanse objecten, o.a. uit Democratische Republiek Congo, voormalig Belgisch Congo.

De expositie Volkenkunde is een wissel-expositie die ongeveer elke 5 jaar wisselt van een Nederlands-Indische naar een Afrikaanse expositie. Tot 2020 was hier een expositie gebaseerd op ouderwetse schoolplaten uit Nederlands-Indiƫ te zien.

Momenteel is er een nieuwe, veelzijdige expositie te bezichtigen over de Witte Paters en hun relatie tot Oudenbosch.

volkenkunde zaal 1

Behalve de historie wordt aandacht besteed aan de voorwerpen die ze meebrachten en die een beeld geven van diverse culturen en gebruiken. Daarnaast wordt slavernij belicht en een verbinding gelegd naar de actualiteit. Het waren immers de Witte Paters die zich inzetten tegen slavenhandel in Afrika door Arabieren. Het was zelfs door toedoen van hun oprichter, kardinaal Charles Lavigerie, dat het probleem internationaal op de agenda werd gezet.

volkenkunde kast inheems geloof 4

In een aparte, sfeervolle zaal is een speciale expositie van Afrikaanse beelden en maskers te zien. Hier wordt de nadruk gelegd op de betekenis van deze objecten in de rituele toepassingen door diverse Afrikaanse volkeren.

beelden en maskers