Natuurhistorisch & Volkenkundig

NVM Oudenbosch

Verras jezelf of je gezin deze zomer met een cursus aan de zomerschool van het NVMO! Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch verzorgt een keur aan zomerse cursussen rond de thema’s van het museum. Deze cursussen laten u kennismaken met natuur, bijzondere handvaardigheden en andere culturen. Leerzaam, ontspannen en voor iedereen.

logo Zomerschool

Bevlogen docenten

De cursussen worden gegeven door ervaren, deskundige en bevlogen docenten met een eigen atelier, praktijk of bedrijf. Lezinghouders zijn gedreven onderzoekers die vele jaren onderzoek deden naar de onderwerpen van hun keuze. Soms zelfs zijn zij verzamelaar geworden en gespecialiseerd in objecten, tentoongesteld in het NVMO. Dit materiaal wordt in de zomerse cursussen gebruikt voor verduidelijking en inspiratie.

Inschrijven
Voor informatie of aanmelden: Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch, Markt 30a, 4731 HP Oudenbosch of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Programma 2019
Tussen 12 en 16 augustus wordt een aantal cursussen aangeboden. Leerzaam, ontspannen en voor iedereen….
 

maandag 12 augustus, 10.00 - 12.00 uur : portretschilderen I met Ragna van Ast. 

dinsdag 13 augustus, 10.00 - 12.00 uur : portretschilderen II met Ragna van Ast. Deelname voor beide dagen 25,-
Portretschilderen met als inspiratie het kleurgebruik van Vincent van Gogh in zijn portretten. 
Vincent van Gogh gebruikt in zijn portretten contrasterende kleuren en met de vorm van zijn verfijnde penseel bouwt hij subtiel de huid van zijn model op. Tijdens de tweedaagse cursus bekijken we beide aspecten en proberen we het zelf aan de hand van een voorbeeld of aan de hand van een zelf gekozen foto.

 

14 augustus, 13.30 - 16.30 uur : ‘Dieren prepareren’ met Bas Perdijk en Niek Lieshout. Entree 10,- (incl. koffie met wisentkoek). Kinderen 50% korting.
Bas Perdijk is ondermeer preparateur voor Naturalis, Niek Lieshout verzorgde afgelopen zomer de prachtig exposite ‘Ademloos Bewonderd, preparaten op sterk water’. Samen verzorgen ze een boeiende presentatie dieren prepareren.
Zij brengen een aantal diverse dieren mee in verschillende stadia van preparatie en lichten toe hoe een dier wordt 'vereeuwigd'. Niet alle dagen krijgt u de kans zo dichtbij de kunst van het prepareren te zien.

15 augustus, 9.00 - 12.00 uur : Cursus 'Vogelherkenning' met Cor van Aart. Deelname 10,- (incl. museumezoek en koffie)
In het NVMO zijn veel zijn heel veel bijzondere opgezette vogels te vinden. De vogelexpert van het museum leert je op deze ochtend hoe je vogels kunt herkennen in het veld. We beginnen met een excursie in de Hoevense Beemden/St. Maartenspolder. Aansluitend maken we onder zijn leiding een rondje langs de vogels in het museum, vooral te vinden in de mooie Natuurzaal op de bovenverdieping. Uiteraard is er alle tijd voor het stellen van al je vogelvragen.
(De deelnemers verzamelen op lokatie, na de wandeling rijden we met eigen vervoer naar het museum.) Minimum aantal deelnemers: 6 personen

16 augustus, 14.00 - 16.00 uur : lezing Willem de Weert ‘De Brabantse Wal, ontstaan (geologie), verdronken dorpen en natuurontwikkeling’. Entree 10,-
De Brabantse Wal, een aardkundig erfgoed, is een uniek gebied in het Nederlandse landschap van Ossendrecht naar Halsteren. In de lezing gaat Willem de Weert in op het ontstaan van de Wal in de geologische tijdspanne, de verdronken nederzettingen door overstromingen in de tijd en in het bijzonder de natuurontwikkelingen in de laatste decennia.