Natuurhistorisch & Volkenkundig

NVM Oudenbosch

Nok beeld kader object vd maand 2

Heeft u de tijdelijke expositie “50 Nigeriaanse stammen in beeld” in het natuurhistorisch en volkenkundig museum al bezocht? Deze is samengesteld in samenwerking met de in Oudenbosch wonende bruikleengever, Peter de Jeu. Tijdens zijn  werkzame leven bracht hij veel tijd door in Nigeria en heeft daar zijn passie voor de tribale kunst ontwikkeld. Hij heeft kunst verzameld tijdens vele bezoeken aan een groot aantal Nigeriaanse stammen. Deze maand duiken we niet in ons eigen depot om een object in het spotlicht te zetten, maar kiezen we voor een beeld uit deze expositie.

Het Nok-beeld stelt een filosoof voor en is gemaakt van terracotta. Deze stenen variant is ruim 2000 jaar oud. Tevens zijn er in de expositie een 500 jaar oude bronzen exemplaar en één uit hout uit de vorige eeuw. De Nok-cultuur was een van de vroegst bekende samenlevingen van West=Afrika. Zo ontstond zo’n 500 jaar voor Christus, al kan dit volgens sommige bronnen ook eerder zijn. Het waren landbouwers die de beschikking hadden over ijzeren werktuigen. Rond 200 na Chr. verdween de cultuur op nog onverklaarbare wijze. 

In 1928 werden de eerste artefacten van deze cultuur gevonden nabij de stad Nok. Deze cultuur werd vernoemd naar de Nigeriaanse stad. Het betrof terracotta sculpturen van mensenhoofden, menselijke figuren en dieren. Terracotta is een poreus, ongeglazuurd aardewerk van roodbakkende klei. Een van de karakteristieke kenmerken van de Nok-beelden zijn de driehoekige of ovaalvormige ogen op de menselijke gezichten. Ze worden meestal zittend afgebeeld met hun handen op hun knieën. De functie van de beeldjes is tot op heden onbekend, mede omdat hier nog te weinig wetenschappelijk onderzoek naar is verricht. Plunderingen in het verleden werken daaraan niet mee. Sinds 2009 is in Duitsland een grootschalig wetenschappelijk onderzoek bezig om de geheimen van de cultuur te ontrafelen.

Wist u dat het NVMO na 2 jaar weer de zomerschool mag organiseren? We hebben een interessant programma samengesteld met diverse boeiende lezingen door bevlogen deskundigen en leuke activiteiten die aansluiten bij onze collectie. De eerste week gaat van start op 23 juli, daarna volgt vanaf 27 augustus de tweede week. Peter mag uiteraard niet ontbreken tijdens de zomerschool. Hij vertelt op 1 september met passie over de beelden, hun achtergronden en kan antwoord geven op al uw vragen over deze tribale kunst uit Nigeria. Volg onze socials of bezoek de website voor het gehele programma van de zomerschool.