Natuurhistorisch & Volkenkundig

NVM Oudenbosch

object december 2023In het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum hebben we een leuke verzameling beelden van Ab NaeyƩ. Het gaat hier vooral om Afrikaanse maskers en beelden. Een beeld sluit echter aan bij onze Westerse decembermaand, een madonna met kind uitgesneden in bruinzwart hout.

Met kerstmis vieren Christenen al sinds de vierde eeuw van onze jaartelling de geboorte van Jezus Christus te Bethlehem. Het Christendom was aanvankelijk voor Rome een kleine religie uit het Oosten, zoals er meerdere waren. Langzaam werd in  de vroege eeuwen na de geboorte van Christus in Rome het oorspronkelijk geloof in de Romeinse goden verdrongen door het geloof dat naar hem vernoemd is. In 381 werd het Christendom zelfs de staatsgodsdienst van het Romeinse Rijk. Volgens sommige historici wilden bisschoppen met het kerstfeest het geboortefeest van de Romeinse zonnegod overtreffen. Een andere verklaring zou te vinden zijn in de winterzonnewende. Germanen vierden al rond midwinter zogeheten joelfeesten, waarbij het boze werd verjaagd en het licht begroet. De geboorte van Jezus viel samen met de winterzonnewende. Het Christelijke kerstfeest kan dus een voortzetting zijn van eerdere Romeinse of Germaanse feeste.In de Rooms-Katholieke Kerk wordt de moeder van Jezus als belangrijkste heilige gezien. In onze streek zijn dan ook veel Mariakapelletjes terug te vinden om haar te eren.

Het beeld is een houtsnijwerk uit 1935 en toont Maria met een kroon. Er zijn veel details uitgesneden. In haar linkerarm houdt ze de jonge Christus. Als "Moeder van de Heer" drukt ze staande, bewust haar plaats en betekenis, het kind Christus aan haar borst. Ze speelt een hoofdrol in de verhalen rond zijn geboorte. In de Bijbel blijft ze echter tijdens het verdere leven van Jezus op de achtergrond.